Por Pia - Springrolls

Por Pia (fried spring rolls)

Dit is gewoon een heel eenvoudig en snel gerecht dat geweldig is als vrienden op bezoek zijn of gewoon als je zin hebt in een gefrituurde Thaise lekkernij. Je kunt deze van tevoren klaarmaken, bestuif ze gewoon met een beetje bloem om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken. Je kunt ze zelfs invriezen en maximaal 3 maanden bewaren in een luchtdichte verpakking. Hoe dan ook, als je er klaar voor bent, bak ze dan gewoon op en serveer ze met een kom Mae Ploy zoete chilisaus.

Er is hier geen echt geheim: bereid gewoon de vulling voor en laat hem afkoelen voordat je hem in de wikkels rolt. Als er een trucje in het proces zit, is het om de wikkels niet te vol te maken. Ze barsten in de friteuse en je hebt meer een puinhoop dan een loempia. Bovendien kun je met de ingrediënten spelen om ze je eigen te maken. Deze versie is een traditioneel Noord-Thais recept.

 

 

 

VOORBEREIDINGSTIJD: 20 minuten minuten

KOOKTIJD:  10 minuten minuten

GERECHT: Voorafje

KEUKEN Thais

PORTIES 2 mensen

APPARATUUR snijplank, wok of koekenpan, gebak borstel, friteuse, wok of pan met olie om te frituren  

 

 

INGREDIËNTEN:

 Vulling

0,5 eetlepels olie Avocado, canola, lichte olie, jouw voorkeur

7 stuks knoflook fijngehakt Dit recept is geschreven met Aziatische knoflook in gedachten. Als je deze kleinere variant niet kunt vinden, gebruik dan 2 teentjes gewone knoflook.

2 oz kip, fijngehakt, elke kip is prima, zorg er wel voor dat deze zonder botten en zonder vel is.

1 el wortel, fijne julienne

1 el champignon, fijne julienne. Wij gebruikten oesterzwammen, elke soort is voldoende.

1 eetlepel stevige tofu, in kleine blokjes gesneden. Als je de tofu niet wilt of kunt vinden, verhoog dan de champignon naar 2 eetlepels

0,25 kopje taugé

1 eetl bieslook, fijngehakt

1 eetlepel glasnoedels. De glasnoedels moeten vóór het meten ongeveer 10 minuten in warm water worden geweekt.

1 eetl oestersaus

.5 eetlepels vissaus

1 theelepel suiker

4 eetlepels water

Bouwen, koken en serveren

1 pakje vierkante loempiavellen

1 qt olie Elke olie waarmee u het liefst bakt. Canola, groente, pinda, enz..

1 kommetje Mae Ploy zoete chilisaus Een zoete chilisaus die je bijna overal kunt vinden.

 

INSTRUCTIES

Vulling

Verhit een halve eetlepel olie in een wok of hapjespan.

Voeg knoflook en kip toe, bak gedurende één minuut onder voortdurend roeren om aanbranden en plakken te voorkomen.

Voeg groenten toe en gooi.

Voeg de resterende ingrediënten voor de vulling toe, behalve de noedels, en roer om te verwerken.

Voeg de noedels toe en meng ongeveer tien seconden.

Doe de vulling in een kom en laat afkoelen.

De bouw

Doe het ei in een kleine kom.

Leg een loempiavelletje met de hoek naar je toe op een snijplank.

Voeg een volle eetlepel toe aan het gebied net onder het midden van de verpakking.

Vouw het uiteinde dat zich het dichtst bij je bevindt over het midden en vouw vervolgens de twee zijden naar het midden, zodat het zo strak mogelijk wordt zonder de verpakking te scheuren

Leg met het deegkwast een klein eitje op de hoek bovenaan.

Rol de loempia van je af, zodat er een rol ontstaat en de loempia dicht zit.

Herhaal deze stappen totdat er geen vulling meer is.

Bak ze op

Verwarm je frituurolie tot 360 graden Fahrenheit.

Leg een paar loempia's tegelijk in de olie en bak ze goudbruin.

Reserveer op een rek om af te koelen of op een met keukenpapier bekleed bord.

Serveer met Mae Ploy zoete chilisaus.

 

OPMERKINGEN

 

 

 

 



Tom Yum Goong (hete en zure citroengras-garnalensoep)

Tom Yum Goong (hete en zure citroengras-garnalensoep)

Wereldberoemde Thaise soep doordrenkt met citroengras, laos en makrut-limoenblaadjes. Het is kruidig en zuur en barst van de smaak – om nog maar te zwijgen van het feit dat het supergemakkelijk te maken is!

PORTIES 4 porties

CALORIEËN 91 kcal

INGREDIËNTEN

 4 kopjes garnalenbouillon of ongezouten kippenbouillon, zie recept hieronder

12 middelgrote garnalen, indien mogelijk met kop en schaal

1 stengel citroengras (gebruik er 2 als deze klein zijn), fijngehakt en in stukjes van 2,5 à 5 cm gesneden

6 makrut-limoenblaadjes, grof in stukjes gescheurd, middelste stelen verwijderd

7-8 plakjes laos, zie opmerking

2-5 Thaise pepers, naar smaak, gekneusd en in grote stukken gesneden

3 kopjes oesterzwammen, grote exemplaren in hapklare stukjes snijden of scheuren

¼ kopje Thaise chilipasta

3 eetlepel vissaus

½ kopje vers limoensap

1 theelepel suiker

Koriander voor garnering

Voor de garnalenbouillon

Garnaalschelpen en -koppen van minimaal 12 garnalen

1 eetlepel neutrale olie

4 ½ kopjes water

½ ui, gehakt, optioneel

OPMERKINGEN

Laos, citroengras en makrut-limoenblaadjes worden traditioneel als garnering in de soep gelaten, maar ze zijn in grote stukken erg taai en zijn niet bedoeld om gegeten te worden. Zorg ervoor dat u uw gasten laat weten dat ze de kruiden niet mogen eten of verwijder ze nadat ze klaar zijn met trekken, voordat u de paddenstoelen toevoegt.

INSTRUCTIES

 

Voor de garnalenbouillon (indien gemaakt)

Pel de garnalen en verwijder de koppen. Doe vervolgens alle schalen en koppen in een roestvrijstalen pan met een beetje plantaardige olie. Bak op middelhoog vuur en druk met je spatel eventuele tomalley uit de garnalenkoppen.

Garnalenschalen en -koppen van minimaal 12 garnalen, 1 eetlepel neutrale olie

Zodra de stukjes die aan de bodem van de pot vastzitten bruin beginnen te worden en heerlijk naar gegrilde garnalen ruiken, blus je ze met het water en schraap je alle stukjes van de bodem van de pot.

4 ½ kopjes water

Voeg desgewenst de uien toe en laat 45 minuten op middelhoog vuur sudderen. Zeef en zorg ervoor dat er geen vloeistof uit de garnalenkoppen komt. Voor de soep heb je ongeveer 4 kopjes nodig, maar als je niet genoeg hebt kun je water toevoegen.

½ ui

Voor de Tom Yum-soep

Voeg de garnalen- of kippenbouillon, citroengras, makrut-limoenblaadjes, laos en chilipepers toe aan de pot. Breng aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten koken tot je de geur van de kruiden uit de pot ruikt.

4 kopjes garnalenbouillon of ongezouten kippenbouillon, 1 stengel citroengras (gebruik er 2 indien klein), 6 makrut-limoenblaadjes, 7-8 plakjes galangal, 2-5 Thaise pepers

Als de soep gaar is, voeg je de oesterzwammen toe en breng je de soep weer aan de kook.

3 kopjes oesterzwam

Zodra de soep weer aan de kook komt, voeg je de garnalen toe en als de soep weer begint te borrelen, zet je het vuur uit. Laat de restwarmte van de soep de garnalen volledig koken; nog een minuutje of zo. (Als u hele grote garnalen gebruikt, moet u deze mogelijk langer koken, maar controleer dit eerst om te voorkomen dat de garnalen te gaar worden).

12 middelgrote garnalen

Healthy Pad Thai

Healthy Pad Thai

AANTAL PORTIES | 2 porties

BENODIGDHEDEN

wokpan

Bakpan voor de omelet

INGREDIËNTEN

  

1 nestje rijstnoedels p.p. (KHA: 100 gr kelp of konjac noedels p.p.)

200 gram kip, vegetarische kipstukjes of tofu

2 wortels (KHA: gebruik extra bloemkool)

3 stengels bosui

1 ui (KHA: weglaten)

1/4 bloemkool

2 tomaten

50 gram taugé

3 eieren

rode peper (naar smaak)

2 tenen knoflook

2 el tamarindepasta (KHA: amandelpasta)

1 el vissaus (vega: extra sojasaus)

1 el glutenvrije oestersaus (KHA: extra sojasaus, vega: coconut aminos)

1 el glutenvrije sojasaus

2 el limoensap

2 el zoetstof (ik beveel GreenSweet Icing aan)

2 el kokosolie om te bakken

Afgarnering / optioneel

2 spiegeleieren

koriander

bosui

gehakte pinda's of andere noten

INSTRUCTIES

 

Snijd de wortel in blokjes, bosui in ringetjes, maak kleine roosjes van de bloemkool, en de rode peper in ringetjes en de knoflook fijn

Snijd de vochtkern uit de tomaten en snijd de tomaten in blokjes

Snijd de kip, tofu of vega'kip' in blokjes

Klop 3 eieren op met peper & zout en bak 1 dunne omelet (omdraaien hoeft niet) laat deze afkoelen

Gebruik je zero/konjac noedels? Spoel ze goed af

Verwarm de wok met 1 el kokosolie en bak de ui, rode peper, wortel en bloemkool circa 4 min aan tot beetgaar. Gebruik je kip? Bak die ook 4-5 minuten aan

Doe de aangebakken groenten, en aangebakken kip in een bak en zet weg

Maak de saus door de knoflook, tamarinde, visssaus, oestersaus, sojasaus, limoensap en zoetstof toe te voegen aan de wok

Voeg nu de rijstnoedels toe en roer enkele minuten door tot ze zacht worden in de saus. Voeg eventueel een paar keer een scheutje water toe.

Gebruik je kelp of konjac noedels? Sla de vorige stap over en voeg de noedels toe aan de pan.

Je voegt nu de bosui en tomaten toe. Roer goed door, en voeg de aangebakken groenten en kip toe aan het mengsel.

Goed blijven roeren, proef een noedel en breng eventueel verder op smaak met zoetstof, limoensap en/of sojasaus.

Roer op het laatst de taugé er doorheen en bak 2 spiegeleieren

Serveer met koriander, bosui en pinda's of andere noten

Eet smakelijk!

Mango Sticky Rice

Ingrediënten

 

4 personen

 

Kleefrijst 300 g

Mungbonen 30 g

Kokosmelk 400 ml

Kristalsuiker 1 el

Mango's 2

 

Bereiding

 

Spel de kleefrijst in een zeef tot het water dat eraf komt helder is. Doe de rijst in een kom met ruim water en laat 8 tot 12 uur weken. Doe de mungbonen in een kom ruim water en laat 2 uur weken. Giet de mungbonen af en spreid uit op keukenpapier of een schone theedoek om te laten drogen. 

Breng water aan de kook in een stoompan of pan waar je normaal gesproken je stoommand in zet. Bedek de binnenkant van je stoompan - of mand met een schone kaas - of theedoek. Giet en spoel de rijst af en doe in de met doek bedekte stoompan - of mand. Stoom de rijst in 35 tot 45 minuten gaar. Doe ondertussen 150 ml kokosmelk met 1 el suiker en een snuf zout in een steelpan. Verwarm tot de suiker en het zout zijn opgelost en zet apart. 

Verwarm de rest van de kokosmelk en de suiker met een snuf zout in een pan en verwarm tot de suiker en het zout zijn opgelost. Doe de gestoomde rijst bij de kokosmelk in de pan en draai het vuur laag. Roer goed om en laat 1 tot 2 minuten pruttelen, tot de rijst de kokosmelk heeft opgenomen. Draai het vuur uit en laat de rijst afkoelen tot iets warmer dan kamertemperatuur. 

Verhit ondertussen een wok of koekepan en rooster hierin de mungbonen circa 3 minuten goudbruin en knapperig. Breng ze heel licht op smaak met zout. 

Als je verse mango's gebruikt, schil en halveer deze dan. Verdeel de rijst over vier bakjes of borden. Snijd de mangohelften in plakjes en leg op de rijst. Giet er wat van de kokossaus overheen en maak af met de geroosterde mungbonen.